Om Rasen

Volpino Italiano

Grupp 5 Spetsar och raser av urhundstyp


Historik

Volpino italiano är en av ättlingarna till den europeiska spetstypen. Volpino har fötts upp i Italien sedan urminnes tider. Den har varit en gunstling vid hoven liksom hos vanligt folk. Rasen uppskattades speciellt för sin instinktiva vaktegenskap och vaksamhet. Michelangelo hade volpino och under 1800-talet var rasen känd som outtröttligt sällskap till körsvenner i regionerna Toscana och Latium. Hundarna var alltid redo att högljutt skällande annonsera alla främlingar vagnarna mötte efter vägarna. Ordet volpino betyder liten räv.


Användningsområde

Numera används den som sällskapshund.


Hälsa

Volpino italiano anses vara en frisk ras. Linsluxation (ögonsjukdom) förekommer.


Egenskaper / Mentalitet

Det är en mycket glad och positiv hund, som är vig, modig samt lättlärd. Den är extremt familjekär, har ringa jaktlust och tycker för det mesta inte om att bada/simma. Den har viss vaktinstinkt.


Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 27–30 cm och tikar ca 25–28 cm. Storleken kan variera på grund av att rasen fortfarande är förhållandevis mycket heterogen. Pälsfärgen är enfärgad vit eller röd.


Pälsvård

Pälsen är mycket lättskött, den är vatten- och smutsavvisande. Dessutom tovar den sig inte trots sin täta underull, oavsätt om man borstar pälsen eller inte.


Övrigt

En hund som kan passa alla, den gillar att vara med på det mesta.
Den kan bli mycket gammal, över 20 år är inte ovanligt.